Hurtownia miesa suwalki

Na terenie Polski funkcjonuje duża ilość hurtowni mięsa angażujących się produkcją oraz sprzedażą tradycyjnych wyrobów mięsnych. Hurtownie mięsa dysponują pojazdami urządzonymi w chłodnie, co zapewnia dostarczanie świeżego produktu w wolne miejsce kraju. Mięso toż innymi słowy dobre do spożycia zwierzęce mięśnie szkieletowe wraz z sięgającymi do nich tkankami oraz niektóre narządy wewnętrzne. Powszechnie mianem mięsa określa się zazwyczaj martwe ciała przedstawicieli rozmaitych gatunków ssaków i ptaków ubitych w punktach konsumpcyjnych, będących skutkiem chowu lub szukania w centrum naturalnym.

Mięso rzadko bywa spożywane na surowo, czyli bezpośrednio po uśmierceniu zwierzęcia, a przeważnie jest przetwarzane termicznie: gotowane, smażone, pieczone lub duszone. Hurtownie mięsa oferują szeroką skalę produktów produkowanych głównie z ciała wieprzowego, wołowego oraz drobiu. Specjaliści od żywienia dokonali rozróżnienia mięsa na białe oraz czerwone, jednak podział ten całkiem nie jest połączony z kolorem, tylko zwraca się do stężenia mioglobiny we włóknach mięśniowych. Mięso białe to kurczak, indyk, królik, cielęcina oraz struś, z kolei mięso czerwone stanowi wołowina, wieprzowina, konina, baranina, dziczyzna, kozina, kaczka i gęsina.

Oferowane przez hurtownie mięsa produkty pochodzenia zwierzęcego z białego mięsa zawiera mniej tłuszczu, czyli jednocześnie mniej cholesterolu, którego nadmiar w ludzkim organizmie powoduje miażdżycę, chorobę niedokrwienną serca bądź nawet zawał. Ciało jest oczywiście najlepszym źródłem pełnowartościowego białka oraz zawiera wszelkie odpowiednie dla organizmu aminokwasy egzogenne. Wyroby odzwierzęce pochodzące z hurtowni mięsa są również doskonałym źródłem żelaza w domowej diecie, jakie jest wiele dużo przyswajalne niż jakiekolwiek żelazo pochodzenia roślinnego.