Kasa fiskalna latwa w obsludze

Zgodnie z założeniem do tyłu roku 2014 podmiot, którego sprzedaż na sprawa osób fizycznych nieprowadzących działalności finansowej i rolników ryczałtowych nie przekraczała 20.000 zł rocznie, nie był przymuszony do ewidencjonowania sprzedaży na kasach rejestrujących. Jak zmieniły się te przepisy? Czy kasa finansowa w pozycjach gastronomicznych jest odpowiedzialna?

Od roku 2015 powyższe przepisy przestały być użycie do głów skupiających się prowadzeniem małych barów, lokali z przygotowywaną żywnością oraz budek z „fast foodami”. W myśl obowiązujących przepisów prosta tego nie kojarzy się również wobec podmiotów świadczących usługi związane z pożywieniem w stacjonarnych placówkach gastronomicznych. Chodzi tutaj więcej o te, które mówią nasze usługi sezonowo. Podobna sprawa istnieje w wypadku podmiotów biorących się przygotowywaniem żywności dla zewnętrznych odbiorców. W związku ze zmianą przepisów w 2015 roku, na dobę dzisiejszy wszyscy podatnicy trudniący się usługami gastronomicznymi są bezwzględnie zobowiązani do stosowania kasy fiskalnej przy sprzedaży. W owej sprawy nie ma miejsca wielkość lokalu, czy stanowi ostatnie silna restauracja, czy też mały bar, czy pracuje sezonowo czy cały rok. Znaczenia nie posiada też wysokość osiąganego dochodu. Na pomocy należy mieć fakt, że ustawodawca pomyślał o okresie na wprowadzenie takich kas w branży gastronomicznej. Stąd też kasę piszącą w klubu gastronomicznym powinien było ustalić najpóźniej przed dniem 1 marca 2015 roku. Do ostatniego dnia kasa wymagała istnieć obecnie zafiskalizowana, zaprogramowana, gotowa do produkcji, a i zgłoszona do urzędu skarbowego.  Kasa powinna także mieć zainstalowane oprogramowanie dla gastronomii, z innymi stawkami VAT dla produktów z pozostałych kategorii.  Był to absolutny warunek do skorzystania z 90% ulgi na zakup kasy rejestrującej.

mobilna kasa fiskalnaMałe kasy mobilne/proste - Polkas Kraków

W sukcesie świadczenia usług gastronomicznych, jeśli do 31 grudnia 2014 roku podatnik nie przekroczył limitu obrotów (20 000 zł), kasę fiskalną musiał wprowadzić najpóźniej w własnej praca 1 marca 2015 roku. Jednak, gdy podatnik prowadzący małą gastronomię przekroczył limit obrotów do wycofania z kasy fiskalnej przed 1 stycznia 2015 roku, przecież nie w grudniu wyłącznie w listopadzie, to kwotę fiskalną musiał wpisać do 1 lutego 2015 roku. Na wycieczkę zasługuje także fakt obowiązku wprowadzania kas fiskalnych dla lokali gastronomicznych otwartych po 1 stycznia 2015 roku. Otóż w ostatnich lokalach kasę rejestrującą należy wprowadzić w toku 2 miesięcy mając od końca miesiąca, w którym została przygotowana pierwsza pomoc gastronomiczna.