Oplacalnosc produkcji gruszek

Pewien termin temu w Prawdziwej Brytanii poszła na jaw afera powiązana z dodawaniem koniny do prowadzonej wołowiny, co dało wycofywanie podejrzanych produktów mięsnych z wyboru sieci handlowych w Zachodniej Europie. Niestety, z wieloma podobnymi skandalami jesteśmy do tworzenia niemal na wszystkim kontynencie europejskim. Otóż w Szwajcarii odkryto, że w handlach zamiast polędwicy wołowej sprzedawano specjalnie przygotowaną i zabarwioną na czerwono wieprzowinę. Niemcy jednak ze zgrozą odkryli, iż drogie jajka teoretycznie powstające z chowów ekologicznych, w działalności wykazały się jajami zniesionymi przez kury klatkowe w fermach Dolnej Saksonii i Meklemburgii.

comarch erp optima pobierz

Opisywane nadużycia połączone z pracą producentów żywności i hurtowniami wędlin stają się potwierdzeniem będącego już trendu, wedle jakiego to cwane oszczędności są receptą na uzyskanie rynku, a taż jakość mięsa jest tylko sprawą marginalną. Tajemnicą poliszynela jest fakt, iż powszechnie używaną technologią w hurtowniach wędlin jest faszerowane przetworów mięsnych solankami podnoszącymi ich wielkość. Nastrzykiwarki za pomocą tysięcy igieł pompują w mięso wodę z treściami konserwującymi, wypełniaczami i polifosforami. Zwiększa to opłacalność produkcji przetworów mięsnych, ponieważ solanka stanowi często nawet połowę wagi wędliny, co oznacza, że z kilograma mięsa można nabyć półtora kilograma wyrobu wędliniarskiego. Należy zwracać opinię na kartki kupowanych przez nas wędlin i zapobiegać tych, jakie stały napompowane chemią.

Wszystko to dzieje się w majestacie prawa, albowiem zamiast przestrzeganych niegdyś receptur i zasad regulujących produkcję wędlin wysokiej klasie, aktualnie praktycznie każdy produkt mięsopodobny że istnieć legalnie sprzedawany za pośrednictwem hurtowni wędlin. MOM, (czyli tzw. mięso oddzielone mechanicznie) to przeznaczenie odpadów mięsnych powstałych po oddzieleniu szkieletu z ciała właściwego. Ścięgna, chrząstki, szpik, tłuszcz, błony, skrzydła, rozdrobnione kości, resztki piór oraz sierści przeciskane są pod ciśnieniem przez separator, zaś uzyskana miazga stanowi ważny wsad najtańszych wyrobów mięsnych. MOM nie zawiera praktycznie żadnych wartości odżywczych, lecz jest wzbogacone przeciwutleniaczami, olejami, emulgatorami, polifosforanami i polepszaczami smaku. Warto więc wydać trochę nic na sprawdzone produkty doskonałej jakości zamiast truć organizm…