Pakowanie prozniowe folia

Produkty spożywcze coraz częściej kładzione są w specyficznych warunkach, aby przedłużyć czas ich ukrywania oraz dodatkowo zmniejszyć ryzyko zepsucia przy związku z powietrzem lub z nowymi produktami. Obecnie pakowanie próżniowe żywności spotyka się nie tylko w biznesach, ale też w punktach gastronomicznych lub w domowych mieszkaniach. Pakowanie próżniowe pozwoli na przechowywanie żywności w własnych warunkach nawet przez wiele miesięcy.

Na czym liczy pakowanie próżniowe żywności? Do tego obiektu zajmuje się specjalne rodzaje woreczków foliowych lub plastikowych pojemników, w których zamykane są produkty żywnościowe. Następnie czerpiąc ze dodatkowych urządzeń z pojemnika lub worka odciągane jest powietrze, a plastikowy pojemnik lub worek jest głównie, szczelnie zamykany (foliowy worek jest więcej zgrzewany). W warunkach domowych z pojemników próżniowych odsysane jest powietrze za pomocą specjalne ręcznej pompki.

Co daje próżniowe pakowanie żywności? Na pewno wydłuża czas przechowywania różnych produktów żywnościowych. W zamrażarkach zamknięte próżniowo mięso może istnieć ukrywane przez 26 miesięcy, znacząco ciągnie się także okres przechowywania mięsa w lodówce czy produktów sypkich, przechowywanych w temperaturze pokojowej. Próżniowe pojemniki zabezpieczają żywność przed działaniem powietrza, ale również grzybów czy drobnoustrojów, które często powodują psucie żywności. Zamknięte próżniowo produkty zachowują wszystkie walory smakowe i zapachowe, jednocześnie również zachowując swoją strukturę.

W pomieszczeniach prywatnych uzyskuje się także specjalne próżniowo zamykane słoiki do przechowywania przetworów oraz specjalne korki do zamykania próżniowo butelek. Dzięki korkom po otwarciu wino potrafi żyć trzymane nie przez 2 dni, a przez 20 - 25 dni. Korek zabezpiecza wino przed oksydacją, i samo wino zachowuje wszystkie walory smakowe i zapachowe.

Oprócz żywności w pojemnikach próżniowych może stanowić i przechowywana odzież, która ma mniej miejsca dzięki zastosowaniu próżni do pakowania.