Pakowanie prozniowe miesa w domu

Pakowarka próżniowa, zwana często pakowaczką, jest wyposażeniem, którego działanie liczy na odessaniu powietrza z wnętrza opakowania foliowego produktu (wytworzenie próżni wewnątrz komory) i stworzeniu szczelnego zgrzewu zamykającego. Taki możliwość pakowania przedłuża czas przechowywania żywności bez konserwantów, umożliwia skuteczne marynowanie mięsa i ochrania je przed np. zmarzliną.

Ze względu na inny rodzaj materiałów spożywczych, traktowane są różne pakowaczki. I tak produkty o całej mocy i silnej konsystencji (mięsa) zamykane są w pakowarkach ze podstawowym zamknięciem próżniowym, produkty o małych poziomach i słabe (chleb, jagody) zamykane są w pakowarkach z tradycyjnym zamknięciem próżniowym. Pakowanie żywności w pakowarkach ma jeszcze jakąś wielką wartość - wygodne użytkowanie, a wtedy energię i powtarzalność pracy. Najczęściej spotykane pakowarki to dania komorowe - widoczne w niskich rozmiarach także jako dania wolnostojące, zaopatrzone w spiżarnię lub komory zamykane hermetyczną pokrywą. Wygodne do podawania ze względu na siłę procesu (włożenie do komory woreczka z towarem oraz uruchomienie przyciskiem procesu odsysania powietrza) również możliwość ustawienia parametrów zgrzewania. Kojarzy się je zwyczajnie w długich zakładach produkcyjnych spożywczych. Drugim dość prostym modelem pakowarek są pakowarki bezkomorowe (listwowe) z ssaniem zewnętrznym. Istnieją więc narzędzia o małych rozmiarach, w pakowaczce stawia się koniec worka, natomiast produkt pozostaje poza urządzeniem. Pakowarki listwowe daje się w polach domowych, niewielkich restauracjach lub małych sklepach, gdzie potrzeby pakowania próżniowego nie są wielkie. Pakowarki spowodowane są z doskonałej klasie stali nierdzewnej, posiadają elektroniczny panel sterowania, manometr pokazujący stan próżni, wszystkie bez wyjątku posiadają samosmarującą pompę oraz listwę zgrzewającą. W współzależności od ilości oraz modelu pakowarki, listwy zgrzewające są inne rozmiary, i ostatnie z zmian wchodzi na wybór woreczków, w jakie stanowi pakowana żywność.