Pakowanie prozniowe warzyw

http://www.polkas.pl/Pl/oferta/krajalnica_612p/1/Części zamienne do krajalnic Ma-Ga 612p (zobacz schemat) - Polkas - Kasy fiskalne, wagi Kraków

Nikt nie lubi marnować i wysyłać jedzenia. Że w polskich domach bardzo często się to zdarza. Na szczęście są sposoby na przedłużenie świeżości naszej żywności. Jakie? Odpowiedź stanowi wyjątkowo naturalna – należy rozpocząć pakowanie hermetyczne żywności w zakładu.

 

Aby rozpocząć proces chronienia naszej żywności przed destrukcyjnym działaniem powietrza, wilgoci oraz bakteriami musimy nabyć odpowiednie sprzęty. Metod próżniowego pakowania jest sporo. Możemy zdecydować się na model na specjalne pojemniki do pakowania próżniowego. Są one zbudowane ze sztucznych materiałów, dzięki czemu są odporne także na świeże temperatury, do których mogą rozgrzać się na przykład w mikrofalówce, kiedy oraz na mróz zamrażalnika. Pojemniki próżniowe zawsze szczelnie się zamykają. Kiedy już schowamy żywność do takiego pojemnika jest z niego odsysane powietrze.
Inną drogą jest próżniowe pakowanie żywności w woreczkach próżniowych. W współczesnej technologii potrzebne nam będą nie tylko specjalne woreczki, ale również zgrzewarka. Sprawia zatem w niniejszy styl, że chowamy żywność do woreczka, zgrzewarka najpierw odessie spośród niego powietrze, następnie zamknie go, zapewniając naszej żywności kreatywność i aromat. Istnieją jeszcze inne typy worków do pakowania próżniowego.Takie worki mają zasuwkę, dzięki której nie będzie nam potrzebna zgrzewarka. Będziemy zbyt to marzyliśmy ręcznej pompki, dzięki której będziemy mogli ręcznie odessać powietrze z woreczka.
Nie wolno jednak zapominać, że choć pakowanie próżniowe wydłuża świeżość naszej żywności, nie sprawi, iż będzie ona jeszcze konieczna do spożycia. Warto zatem na dowolnym pojemniku czy woreczku zaznaczyć dokładną datę pakowania. A oczywiście na przykład w lodówce pasztety czy parówki można nosić przez jedno 8-9 dni, wędliny do 25 dni, a sery do 20 dni. Jeżeli zapakujemy próżniowo mięso gotowane możemy kosztuje spożyć nawet po około 15 dniach. Jeszcze dłużej możemy mieć żywność w zamrażalce, na przykład surowa ryba zapakowana próżniowo będzie aktualna przez około 12 miesięcy.
Jak wtedy że zakup pojemników, woreczków czy zgrzewarki szybko nam się wróci i też zaoszczędzimy na artykułach spożywczych, które dłużej będą nieodzowne do spożycia. Pakowanie próżniowe nie zajmuje wiele czasu, wystarczy poświęcić chwilę a można bawić się świeżą żywnością na dłużej.