Pakowarka prozniowa stalgast

Pakowanie próżniowe uważa na planie zapewnienie żywności przed działaniem czynników zewnętrznych, takich jak powietrze, bakterie, czy pleśń, które zadają jej tracenie. Dostarczają do ostatniego maszyny do pakowania próżniowego.  Urządzenia tego wzorca są używane przez zakłady przetwórstwa spożywczego, jak także przez gospodarstwa domowe.

Na targu istnieje trochę rodzajów pakowarek próżniowych, które stanowią nowe przeznaczenie. Duże zakłady produkcyjne, lub magazyny żywnościowe, wykorzystują maszyny komorowe, które są przystosowane do pakowania dużych grupy żywności. Do ostatniego typu urządzeń, używa się różnej grubości woreczki typu PA/PE. Proces pakowania w urządzeniach komorowych, polega na włożeniu opakowanego materiału do pomieszczenia maszyny, gdzie przetwarzana jest próżnia, po czym następuje zgrzanie folii i hermetyczna komora, rozpoczyna się samoczynnie. Pakowarki komorowe to możliwości zakup, cena może powstawać nawet do kilkunastu tysięcy, a ze względu na głęboki koszt opakowań dla nich określonych, są tanie w stosowaniu a znacznie funkcjonalne. Dla użytku gospodarstw domowych, małej gastronomii, czy niewielkich sklepów kierowane są pakowarki bezkomorowe. Do takich zgrzewarek poświęcone są worki tzw. moletowane. Stanowią one ważniejsze niż woreczki PA/PE, ale dają do pakowania niewielkich partii żywności i zakup urządzenia do pakowania bezkomorowego jest nieporównywalnie niższy, niż pakowaczki komorowej. Gra tym woreczki moletowane, organizują w strukturze rękawa, a można pakować w nie produkty o nietypowych kształtach. Proces pakowania stanowi daleko naturalny, polega na zgrzaniu jednej strony folii, włożeniu produktu, po czym następuje zgrzanie nowej części, z jednoczesnym odessaniem powietrza. Zakłady spożywcze wykorzystują również traysealery, jakie są dane do próżniowego pakowania towarów na tackach. Stanowi wtedy idealne rozwiązanie do pakowania mięsa mielonego, wędlin w plasterkach, czy gotowych dań. Tak opakowany towar, wygląda estetycznie, co bez wątpienia, ma niemały wpływ na aukcja. Dzięki maszynom do pakowania próżniowego, można przechowywać żywność kilkakrotnie dłużej niż zezwalają na ostatnie typowe metody.