Produkcja czekolady nadziewanej

crm optima

Czekolada stanowi jednym z najbardziej prestiżowych przysmaków. Znajduje różnorakie zastosowania w kuchni, wyraża się ją w wielu możliwościach. W mało wszystkim sklepie można pobrać wyroby czekoladowe w rozmaitych postaciach. Wielka jest zarazem czekolada mleczna kiedy również silna. Produkcja czekolady jest procesem dość skomplikowanym. Pierwszym odcinkiem jej dostarczania jest oczyszczanie ziarna kakaowego z łuski. Następnie ziarno jest zależne obróbce termicznej, podczas której pozbawia się je bakterii. Kolejnym etapem jest poddanie wyprażonego jądra ziarna tak zwanemu śrutowaniu, czyli prościej mówiąc łamaniu. Śruta jest mielona, a w efektu tego mechanizmu powstaje miazga kakaowa. Następnie składniki są odpowiednio dozowane, w relacje od tego który zarób chce się uzyskać. Miazga jest mielona wysoko w toku automatycznym. Po pokonaniu tych procesów obejmuje ona forma sypką, którą wspomina się prószem. Jest on budzony procesom konszowania. Do prac czekolady niezbędne jest zastosowanie odpowiednich maszyn. Do rozdrabniana masy kakaowej polecane są młyny dwu i pięciowalcowe. Do ważnego etapu realizacji czekolady wykorzystuje się maszyn zwanych konszami. Procesy konszowania rozgrywają się także na sucho kiedy a na mokro. Proces konszowania na sucho jest ważnym etapem wytwarzania czekolady. Końcowy etap realizacji rozgrywa się w daniu zwanym temperówką. Obróbka za jego uwagą liczy na rozbiciu tłuszczu kakaowego do kryształów o najniższych wymiarach. Dzięki temu czekolada uzyskuje właściwe sobie walory smakowe i ważny połysk.