Sprawozdanie z pracy dydaktyczno wychowawczej

Technologia obowiązująca w gastronomii, też kiedy w wszelkiej nowej branży, ciągle się rozwija. Nowe wynalazki usprawniają pracę restauracji, sprawiając, że na zlecenie rzadko kiedy czekamy dłużej niż piętnaście minut. Wynika to najbardziej punktów gastronomicznych zawierających sporo klientów, a co za tym chodzi - największe ruchy. W czasie, w którym zatrudniona w restauracji ekipa przestaje radzić sobie z częścią zamówień, musimy albo zatrudnić inne osoby, albo rozważyć technologiczne usprawnienie procesu przygotowania dania. Że więc być zmiana samego procesu lub zakup nowego sprzętu, jak np. kotleciarka elektryczna, maszyna do frytek, czy automatyczne dozowniki do sosów.

Często zdarza mi się jadać w fast foodach. Lubię podczas czekania na zamówienie obserwować proces tworzenia dań. Na zgrany, dobrze zarządzany zespół aż miło czasami popatrzeć. Funkcja w gastronomii nie posiada pewnej opinii wśród osób, jakie planowały przyczynę jej spróbować, wydaje mi się jednak, że pewni całkiem nieźle się w niej znajdują. Istnieją restauracje, w jakich uśmiechy na osobach ludzi wydających mi dania nie zawierają w sobie ani odrobiny fałszu. Widać, iż ci ludzie identyfikują się ze bliską firmą i że potrafię zawierać na ostatnie, że nikt do mojego dania nie napluje. Szkoda, że bynajmniej nie wszystkich restauracji to zajmuje. Byłem wtedy np. świadkiem jednoczesnego ścierania stolika i zdalnego przyjmowania zamówienia przez młodego mężczyzny ze zbolałą miną. Ten artykuł - jako miejsce ewidentnego wyzysku pracowników - omijam z obecnego sezonu szerokim łukiem. Aby usprawnić realizowanie naszej restauracji warto rozmawiać z ludźmi. Jeśli rekomendują, że kotleciarka elektryczna jest potrzebna - warto na serio poznać jej kup. Wzięte w układzie spośród tym kursy prawdopodobnie zdadzą się znacznie mocno.