Wykorzystanie miesa z rosolu

Lub potrafi istnieć trochę smaczniejszego w naszym domu, niż świeży, jednocześnie pełen i chrupiący kotlet schabowy usmażony na nagroda i cieniutko potłuczony? Aby schabowy był idealną strukturę, pragnie być odpowiednio roztłuczony - na końcu, by mięso stawało się delikatne, i po przysmażeniu kruche, a dodatkowo nie tak mocno, by kotlet nie był za mały, inaczej straci na soczystości. Oraz w przypadku bitek wołowych potrzebujemy pokroić mięso w podobnej grubości plasterki, a następnie tłuc je tłuczkiem do ciała, aby uzyskało dobrą grubość i strukturę.

Rzecz jasna, przy tłuczeniu kotletów raz w tygodniu, w dodatku z miękkiego, świeżego mięsa schabowego, wystarczy nam zwyczajny tłuczek do ciała, którym będziemy potrafili sam sprawdzić jakość ubijanych kotletów. Ale przy większej kwot kotletów, na przykład dla dziesięcioosobowej rodziny, lub jeśli lubimy każdego dnia jeść tradycyjny obiad z kotletami, albo jak wykorzystujemy do nich mięso nieco gorszej jakości, na przykład karkówkę lub łopatkę - wówczas przyda nam się domowa kotleciarka elektryczna.

Takie urządzenie znajdzie zastosowanie i wtedy, gdy przyrządzamy kotlety w sklepach żywienia zbiorowego, lub na potrzeby produkcyjne. Wtedy niemożliwością powtarza się tłuczenie kotletów ręcznie, ponieważ można szybko opaść z chęci, ponadto tłuczek do mięsa jako urządzenie napędzane siłą mięśni, nie rozbije mięsa na tak takiej samej grubości kotlety, co kotleciarka.

Dlatego też, jeśli potrzebujemy rozbijać mięso na kotlety często, w dużej dawek, lub z prostego mięsa, oszczędźmy sobie wielkości i zainwestujmy w specjalistyczne urządzenie. Podłączona do prądu kotleciarka jest łatwo prosta w obsłudze - wystarczy włożyć do niej kawałek mięsa odpowiedniej grubości jednym otworem, natomiast innym otworem wyjdzie gotowy plaster porządnie roztłuczonego na wszystkiej grubości mięsa. Jeśli chce nam, aby całe nasze steki były podzielone równomiernie, szybko i szybko, zatem nie jest piękniejszego wyjścia, gdy właśnie kotleciarka do użytku domowego lub przemysłowego. Wbrew pozorom nie jest toż taki wysoki wydatek - miłośnicy tradycyjnych, domowych obiadów na pewno docenią możliwość posłużenia się w rozbijaniu mięsa na kotlety wygodnym urządzeniem dobrym w obsłudze, w zatrudnieniu w czystości, natomiast nie przesadnie kosztownym, jak potrafiło się zdawać.